История и политика

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Говорът на българите в Раховец, призренско View larger

Говорът на българите в Раховец, призренско

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9786192451202

Автор: Лучия Антонова-Василева
Година на издаване: 2021
Брой страници: 208
Корици: меки
Размери: 14х20 см

More details

АИ Проф. Марин Дринов

15,00 лв.

  • В книгата са изследвани майчиният български език и споменът за българския произход, запазени и досега в Раховец, Призренско (дн. Република Косово), въпреки историческите и политическите превратности. Установяването на съвременното състояние на говорите е от изключителна важност за очертаването на актуалните граници на съвременния български език в неговото диалектно единство.

    Проф. Лучия Антонова-Василева работи в Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН. Защитила е дисертация на тема "Говорът на с. Волак, Драмско - с особен оглед към морфонологичната система". Хабилитационният ? труд е на тема "Видовите основи в българските диалекти (семантично и морфологично изследване)". Преподавала е в Нов български университет и в Университета на Тирана - Албания, водила е курсове за кандидат-студенти от български произход в Албания и Косово. Научните ? интереси са в областта на българската диалектология, историята на българския език, фонетиката, фонологията, морфологията, лексикологията на диалектно равнище и лингвогеографията. Участвала е и е била ръководител на национални и международни проекти, между които "Електронен модел за съпоставително изследване на български и словенски език на диалектно равнище", "Лингвогеографско изследване на взаимовръзката между българската и европейската диалектна лексика", "Европейски лингвистичен атлас" и други. Автор е на книгата "Диалектната система на с. Шищевец, Кукъска Гора - един говор на границата на българската граматика" (2016). Съавтор е в изданията "Български диалектен атлас. Обобщаващ том. Ч. I - III. Фонетика. Акцентология. Лексика" (2001); "Български диалектен атлас. Обобщаващ том. Ч. IV. Морфология"; "Atlas Linguarum Europae (ALE). Vol. 1" (2015), както и на много други лингвогеографски трудове, книги, студии и статии.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Говорът на българите в Раховец, призренско

    Говорът на българите в Раховец, призренско

    Автор: Лучия Антонова-Василева
    Година на издаване: 2021
    Брой страници: 208
    Корици: меки
    Размери: 14х20 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане