Най-четени заглавия

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Разкъсана земя. Как арабският свят се разедини View larger

Разкъсана земя. Как арабският свят се разедини

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9789543985375

Автор: Скот Андерсън
Година на издаване: 2018
Брой страници: 200
Корици: меки
Размери: 13х20 см

More details

ТРУД

14,99 лв.

  • През 2011 г. серии от антиправителствени бунтове разтърсват Средния Изток и Северна Африка, като отключват т.нар. Арабска пролет. Преди това, още на 17 декември 2010 г., обикновеният продавач на плодове и зеленчуци Мохамед Буазизи се самозапалва в Сиди Буазид като протест за това, че полицията конфискува стоката му. Самоубийството му предизвиква огромна вълна от протести на съпричастност срещу корупцията в страната, безработицата и полицейския произвол. Протестите се превръщат във въстание, което води до свалянето на най-влиятелния мъж в Тунис Зин ел-Абидин Бен Али. В следващите дни демонстрациите нарастват по размер и интензивност, а след това прехвърлят и границите на Тунис. В края на януари антиправителствени протести избухват и в Алжир, Египет, Оман и Йордания. И това е само началото.
    Но не е ли предизвестена е Арабската пролет? Такава теза развива американският топ журналист Скот Андерсън в бестселъра „Разкъсана земя”. Той дава своя отговор на въпроса как се разедини арабския свят, като го илюстрира с историите на шестима жители от Либия, Тунис, Афганистан, Египет, Ирак, Иран.
    Каква е ролята на Съединените американски щати, видяна пред погледа на един от героите на книгата Муамар Кадафи? През 2002 година администрацията на Буш изгражда обществена платформа за инвазия в Ирак, обвинявайки Саддам Хюсеин в създаване на оръжия за масово унищожение и свързвайки го пряко с атаките на 11-и септември. През октомври същата година Скот Андерсън прави дълго интервю с Муамар Кадафи и го пита кой би спечелил, ако наистина се стигне до нахлуване в Ирак? Либийският диктатор, известен с навика си да се замисля върху върху въпросите, този път отговаря незабавно. „Бин Ладен. Няма съмнение за това. И Ирак ще стане основна база за „Ал Кайда“, защото, ако правителството на Саддам падне, в Ирак ще настъпи анархия. И тогава действията срещу американците ще бъдат считани за джихад.“
    Тези думи се сбъдват, но се случва много повече от това. И всичко се свежда до живота на хората в тези райони. Как международната политика предопределя живота на обикновения човек? Какво предизвика масовото изселване от региона и всъщност с това започна настоящия етап, събудил ед ни от най-тежките тревоги на човечеството? А оттук нататък, какво е бъдещето на района?

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Разкъсана земя. Как арабският свят се разедини

    Разкъсана земя. Как арабският свят се разедини

    Автор: Скот Андерсън
    Година на издаване: 2018
    Брой страници: 200
    Корици: меки
    Размери: 13х20 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане