Най-четени заглавия

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Русия на изток. Историческо изследване View larger

Русия на изток. Историческо изследване

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9786199065693

Автор: д-р К.Г. Раковски
Година на издаване: 2017
Брой страници: 154
Корици: меки
Размери: 15х21 см

More details

Гута-Н

15,00 лв.

  • Историческо изследване на руската политика на Изток и частно - в България по официални, официозни руски и други чужди източници.
    Издадена е за първи път във Варна от книжарницата на К. Евстатиев през 1898 г. Преписана на съвременен български от Николай Иванов Колев.

    "Драги читателю,
    Ти държиш в ръцете си препис на съвременен български език на книгата на д-р К. Г. Раковски

    Руссия на истокъ, историческо изследвание на Русската политика на Истокъ и частно - въ България по Официални, официозни русски и други чужди источници. ИЗДАНИЕ ПЪРВО 1898. Във Варна. Издава книжарницата на К. Евстатиевъ.

    Тази книга, библиографска рядкост днес, е един изключителен паметник на новата българската история и политология. Второто фототипно издание излиза през 1994 г., а препис, редактиран от Луко Захариев, през 2004 от Издателска къща "Стрелец". Настоящият препис е направен от оригиналното издание. Старинни изрази и думи са заменени с използваните днес с еквивалентно значение. Старинният словоред е заменен с употребявания днес. Повод за настоящето издание е изказването на президента на Руската федерация г. Владимир Путин в смисъл, че люлка на културата на славяните е Македония, на пръв поглед вярно и безобидно изказване. Замисляйки се обаче, че планините, долините и реките на географската област Македония не притежават култура, а народът, който живее там, виждаме, че има българска култура, разпространена по-късно сред славянските народи. Но случайно ли е това изказване на умния г. Путин? Прочитайки тази книга и припомняйки си отношението на Русия към Балканите от цар Петър Първи насам, ти, драги читателю, ще се усъмниш основателно в това.

    Изключително добре образован, авторът е съвременник и следи с остро и наблюдателно око вътрешната ежедневна политика в Батенбергова и Фердинандова България, дебатите в европейските парламенти, официалните вестници и публикации, мемоарната и историческата литература и прави задълбочен анализ на причинно-следствените връзки на руската политика на Изток и в частност на Балканите. Когато на Запад някои политици искат да опишат хаотичност и неразбирателство в политиката, те употребяват израза „балканщина“. Четейки тази книга, читателят ще види, че балканските народи са играчка в ръцете на великите сили, и само по щастливо за тях стечение на противоречията между великите сили те съществуват днес в рамките на много или малко самостоятелни държави и че терминът "балканщина" се отнася за великите сили, а не за стремежа на балканските народи да живеят в демократичен режим, мир и независимост.

    Книгата е изпълнена с данни, прикривани от официалната комунистическа идеология в миналото, за опустошаване на земите, през които минава руската армия в многобройните си войни с Турция, за варварското отношение на руските войски в България към българското население, за масовото принудително изселване на българи в Русия, принудило Г. С. Раковски да изкрещи през 1869: "Къде отивате, о, нещастни българи! В Русия, освен голите и диви пустини, ще ви чака онова тежко робство, от което никога не можете се отърва."; с данни за ограбване на национални богатства например 25 милиона лева окупационен дълг към Русия, предназначен за "предприятия, целта на които е да закрепят родствените връзки на Русия в България, уреждане на руски женски институти, поставени под покровителството на господарката императрица, заплати на учителите по руски език в българските училища, заплати на руските офицери на българска служба, основаване и поддържане на вестници, които да защитават началата на руско-българската солидарност, премии на литературни и научни съчинения в същия дух, преводи на български език на образцовите руски писатели, субсидии на различни железопътни или параходни дружества, които биха пожелали да разпространяват своите действия в България и т.н."; с данни за нескончаемата поредица от войни и интриги с цел превръщането на Черно море във вътрешно руско езеро и завладяването на проливите и Цариград.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Русия на изток. Историческо изследване

    Русия на изток. Историческо изследване

    Автор: д-р К.Г. Раковски
    Година на издаване: 2017
    Брой страници: 154
    Корици: меки
    Размери: 15х21 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане