Най-четени заглавия

Разгледани продукти

  • The Tomb of Aleksandrovo
    The Tomb of Aleksandrovo

    Автор: Георги Китов Година на издаване: 2015 Брой страници: 96 Корици: меки Размери: 16х23 см Език: Английски

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New The Tomb of Aleksandrovo View larger

The Tomb of Aleksandrovo

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9786191900190

Автор: Георги Китов

Година на издаване: 2015

Брой страници: 96

Корици: меки

Размери: 16х23 см

Език: Английски

More details

Славена

15,00 лв.

  • Александровската гробница е открита през 2000 г. от българския археолог Георги Китов край с. Александрово, област Хасково.

    Датирана е към 4 век пр.н.е. Принадлежала е на тракийски цар или знатен аристократ. Предметите, свързани с погребалната церемония и тракийските религиозни вярвания за отвъдния живот на високостатусната личност, са ограбени, но гробницата впечатлява с уникалните си стенописи.

    Гробницата има 10-метров дромос, правоъгълно преддверие и кръгла гробна камера с камбановиден свод. Ритуалното ложе е било разрушено още в древността.

    Стенописите са разположени по стените както на гробната камера, така и на дромоса и преддверието. Изобразени са предимно ловни сцени (лов на глигани и на елени), както и погребален пир. И двете сцени вероятно се отнасят към отвъдния свят, обикновено пресъздаван в гробниците. Известно е, че в представите за отвъдното на аристократическото учение на траките съществуват идеи за „вечния лов“ и „вечно пируване и пиянство“[1], в които обожествените герои (антроподемони) прекарват безвремето си. Стенописите са важен извор за тракийското царско облекло, за украсата на царските ездитни коне и за царските инсигнии. Интересна е една гола мъжка фигура, замахнала с двойна брадва (лабрис) (царска инсигния) – вероятно това е изображение на митичен герой-прародител.

    Отново срещу входа, в камерата над сцената с погребалното угощение, с остър предмет е врязано изображение на млад мъж в профил наляво. Отгоре над портрета има надпис с гръцки букви, разчетен от проф. Герасимова като КОДЗИМАСЕС ХРЕСТОС. Според нея първата дума е лично име от тракийски произход, а втората – прозвище, което означава способен, умел, можещ и др. Така надписът може да се тълкува като КОДЗИМАСЕС МАЙСТОРА.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    The Tomb of Aleksandrovo

    The Tomb of Aleksandrovo

    Автор: Георги Китов

    Година на издаване: 2015

    Брой страници: 96

    Корици: меки

    Размери: 16х23 см

    Език: Английски

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане