История и политика

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Военните музеи на България. Общата история на първите години View larger

Военните музеи на България. Общата история на първите години

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9789549277715

Автор: Соня Пенкова
Година на издаване: 2011
Брой страници: 326
Корици: меки
Размери: 17х21 см

More details

Национален военноисторически музей

18,95 лв.

  • Монографията създава обща и пълнокръвна картина на развитието на военните музеи в страната в периода 1878 – 1944 г. и дава отговор на въпроса за мястото им в културно-историческия контекст на страната и в общия музеен градеж на следосвобожденска България.

    Изследването е структурирано в увод, четири глави и заключение. Първата глава представлява общ преглед на музейното строителство в страната – от Възраждането, когато се поставят основите на българското музейно дело, до грижата на новата държава, разбирана като нормативна уредба и като политика за музеите. Втората глава представя развитието на военните музеи до 1918 г. – раждането на Морския музей, първите идеи за Военноисторически музей в България, действията на комитета „Цар-Освободител Александър ІІ“ за създаване на Музей на Възраждането и изграждането на военноисторическите къщи-музеи и паметници. Създаването на общия Военноисторически музей през 1916 г., разгледано на фона на всеобхватните действия на военното министерство за опазването на паметниците на българската култура и на еволюиращите му схващания за това и при сравнение с народните музеи, е определено като най-важното постижение, легитимиращо на национално ниво военно-музейната идея. Третата глава разглежда развоя на музейното строителство след 1919 г. във време на национална покруса, икономически и политически санкции и силното редуциране на армията след Ньойския договор. Представено е развитието на Военноисторическия музей, състоянието на военноисторическите къщи-музеи и паметници, откриването на първа експозиция на Морския музей през 1923 г., развитието на полковите музеи. В четвъртата глава се разглежда създаването през 30-те години на ХХ в. на национална военно-музейна мрежа.

    Изследването се базира на огромен брой документи, съхранявани в структурите на Държавна агенция „Архиви“, Научния архив на Българската академия на науките, в Българския исторически архив на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, архивите на военните музеи, включително необработени и непубликувани фондове, както и много периодика, специализирани списания, научна литература.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Военните музеи на България. Общата история на първите години

    Военните музеи на България. Общата история на първите години

    Автор: Соня Пенкова
    Година на издаване: 2011
    Брой страници: 326
    Корици: меки
    Размери: 17х21 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане