Българска литература

Разгледани продукти

  • ОТЕЧЕСТВО ГЕРДИМА Т.2
    ОТЕЧЕСТВО ГЕРДИМА Т.2

    Автор: Евгени ДелевБрой страници: 212Година на издаване: 2021Корици: твърдиЕзик: българскиТегло: 710 грамаРазмери: 17x24

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New ОТЕЧЕСТВО ГЕРДИМА Т.2 View larger

ОТЕЧЕСТВО ГЕРДИМА Т.2

С покупката на този продукт, можете да съберете до 3 точки за лоялност. Общо за количката Ви 3 точки това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,60 лв..


9786197656015

Автор: Евгени Делев
Брой страници: 212
Година на издаване: 2021
Корици: твърди
Език: български
Тегло: 710 грама
Размери: 17x24

More details

32,00 лв.

  • Организацията на жилищата и типа на облеклата на хората от тракийското село Нова Надежда са типични за местното българско население, обитавало средното и долно течение на река Марица. Настоящата книга е една от 15-томната поредица за средновековното българско село Гердима, разположено на главния речен път Филипопол-Одрин-Енос. Читателят може да се удиви от задълбочеността на изследването на настоящия труд. В него са описани от градивните елементи на старата българска къща и то на местния диалект с характерната за него пунктуация до всички типове къщи в селото, описани в отделни категории.
    Още по-интересни са българските облекла от този район. Те показват едни опростени за изработване модели, от разнообразни тъкани, богато украсени, каквито са например празничните женски "аладжи". Прави впечатление, че някои от горните дрехи, каквито са мъжките "бой-хъби", са били използвани още по времето на Троянската война. Това е красноречиво доказателство за древния произход на българските облекла и продължителния процес на тяхното усъвършенстване. Настоящият труд е най-мащабният по рода си ръкопис в България, издаван до момента. Неговият общ обем с над 3000 страници е отнел целия човешки живот на Петко Ничев, който приживе не е успял да го публикува поради тромавата система на тогавашната номенклатура. Част от скиците са пренарисувани, за да са по-лесно достъпни за читателите.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    ОТЕЧЕСТВО ГЕРДИМА Т.2

    ОТЕЧЕСТВО ГЕРДИМА Т.2

    Автор: Евгени Делев
    Брой страници: 212
    Година на издаване: 2021
    Корици: твърди
    Език: български
    Тегло: 710 грама
    Размери: 17x24

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане