Други КНИГИ

Разгледани продукти

  • Надживявания
    Надживявания

    Автор: Светлана СъбеваБрой страници: 272Година на издаване: 2023Корици: мекиЕзик: българскиТегло: 326 грамаРазмери: 14x21

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Надживявания View larger

Надживявания

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9786190111634

Автор: Светлана Събева
Брой страници: 272
Година на издаване: 2023
Корици: меки
Език: български
Тегло: 326 грама
Размери: 14x21

More details

Изток - Запад

19,00 лв.

  • Книгата може да бъде четена като разгъване на смисъла на думата, съдържаща се в заглавието. „Надживяване“ е полисемантична дума, сочеща към това да надживееш някого и да бъдеш надживян от друг, да надживееш нещо в себе си или себе си. Живеенето като надживяване може да е грижа или изличаване, приемане на дар или понасяне на бреме, надмогване или пречупване, работа на носталгията или на вложението в бъдеще, настоятелно присъствие на отсъстващото или отваряне на кухина на присъстващото. Но това е и амбивалентна дума, указваща прехождането през раждането и смъртта.

    Зад нея стои многопластов теоретичен проблем, който книгата изследва с методите на феноменологията и социоанализата, отчасти и на критическата теория. Това е проблемът за генеративното време, разглеждано като специфична форма на историчност, която придобива конкретност по отношение на епохата на свръхмодерността - до нашето „днес“ на пандемия и война.

    Книгата е изградена чрез няколко аналитични спирали. Онова, което се променя, е ориентацията в схващането на времевото поле и указването на ядрото, от което извира генеративното време: в първата част това е времето при социалното страдание и смъртта; във втората – времето при символното раждане („събуждане“) на генеративния субект; в третата – времето при биокапиталистическото умножаване на биологичния живот; главата, посветена на пандемията, и епилогът върху войната и политиките на смъртта указват „ексцентричното позициониране“ на всяко изследване, питащо – заедно с Хайдегер - не какво е времето, а Кой е времето и как Ние, в нашето един-с-друг, сме времето. Линиите на тези проблематизации се събират в усилието светът на живота да се разкрива и тълкува като генеративен свят, който се променя чрез скрита, вътрешна, жива историчност.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Надживявания

    Надживявания

    Автор: Светлана Събева
    Брой страници: 272
    Година на издаване: 2023
    Корици: меки
    Език: български
    Тегло: 326 грама
    Размери: 14x21

    Напишете вашето мнение за книгата

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане