Други

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Декарт и рационализмът View larger

Декарт и рационализмът

Няма бонус точки за този продукт.


9789545155628

Автор: София Петрова
Година на издаване: 2021
Брой страници: 160
Корици: меки
Размери: 13х20 см

More details

Millenium

8,00 лв.

  • Рене Декарт, известен още и като Картезий (1596 - 1650), е френски мислител, оставил ярка диря не само в съвремието си, но и до наши дни с революционните си открития и теоретични постановки в няколко различни области на знанието - математика, аналитична геометрия, физика, биология, оптика, философия, етика и теология. Заради научните си постижения често е споменаван като "баща" на тези съвременни дисциплини, а за философската наука той е преди всичко основоположник на рационализма.

    Известен със знаменитата фраза "Мисля, следователно съм", Декарт издига в култ разума на човека, който подлага на съмнение всичко и така открива истината - онази, която не е изкривена от сетивата и от предразсъдъците. Неговият подход се отразява сериозно върху редица сфери на обществения живот - трайно разколебава влиянието на църквата с наложените от нея догми и завинаги променя виждането на хората за света и за тяхното място в него.

    Без Декарт не може да се обяснят нито пантеизмът на Спиноза, нито емпиризмът на Лок, нито идеализмът на Лайбниц, нито субективизмът на Бъркли, нито която и да е от модерните философски доктрини като екзистенциализма или феноменологията.

    Книга двадесет и трета от поредицата "Философия за всеки" на издателство "Милениум".

    Книгата съдържа просторен увод с биографията на философа, 44 фрагмента, които представят най-любопитните моменти от живота му и възловите постановки в трудовете му, многобройни илюстрации и факсимилета на ръкописите му, както и подробна част с най-известните му мисли, фрази и сентенции.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Декарт и рационализмът

    Декарт и рационализмът

    Автор: София Петрова
    Година на издаване: 2021
    Брой страници: 160
    Корици: меки
    Размери: 13х20 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане