Други

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Декарт и рационализмът View larger

Декарт и рационализмът

Няма бонус точки за този продукт.


9789545155628

Автор: София Петрова
Година на издаване: 2021
Брой страници: 160
Корици: меки
Размери: 13х20 см

More details

Millenium

8,00 лв.

 • Рене Декарт, известен още и като Картезий (1596 - 1650), е френски мислител, оставил ярка диря не само в съвремието си, но и до наши дни с революционните си открития и теоретични постановки в няколко различни области на знанието - математика, аналитична геометрия, физика, биология, оптика, философия, етика и теология. Заради научните си постижения често е споменаван като "баща" на тези съвременни дисциплини, а за философската наука той е преди всичко основоположник на рационализма.

  Известен със знаменитата фраза "Мисля, следователно съм", Декарт издига в култ разума на човека, който подлага на съмнение всичко и така открива истината - онази, която не е изкривена от сетивата и от предразсъдъците. Неговият подход се отразява сериозно върху редица сфери на обществения живот - трайно разколебава влиянието на църквата с наложените от нея догми и завинаги променя виждането на хората за света и за тяхното място в него.

  Без Декарт не може да се обяснят нито пантеизмът на Спиноза, нито емпиризмът на Лок, нито идеализмът на Лайбниц, нито субективизмът на Бъркли, нито която и да е от модерните философски доктрини като екзистенциализма или феноменологията.

  Книга двадесет и трета от поредицата "Философия за всеки" на издателство "Милениум".

  Книгата съдържа просторен увод с биографията на философа, 44 фрагмента, които представят най-любопитните моменти от живота му и възловите постановки в трудовете му, многобройни илюстрации и факсимилета на ръкописите му, както и подробна част с най-известните му мисли, фрази и сентенции.

  Преглед

  Няма клиентски мнения до този момент

  Напишете вашето мнение за книгата

  Декарт и рационализмът

  Декарт и рационализмът

  Автор: София Петрова
  Година на издаване: 2021
  Брой страници: 160
  Корици: меки
  Размери: 13х20 см

  Напишете вашето мнение за книгата

  30 други продукта в същата категория

  • 7 дневен срок за връщане
  • Подмяна през куриер
  • Плащане при доставка
  • Безплатна доставка над 50 лв.
  • 100% сигурно онлайн плащане