Категории

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Хумористична историята на българите View larger

Хумористична историята на българите

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9786197496130

Автор: Райко Алексиев
Брой страници: 176
Корици: меки
Размери: 14х21 см

More details

Българска история

14,00 лв.

  • В тази книга сме подготвили една от най-интригуващите и остроумни творби на бележития Райко Алексиев – „Хумористична история на българите“. Произведението излиза първоначално на страниците на хумористичния вестник „Щурец“, но през 1937 г. се появява и като самостоя­телно издание. Чрез една позната форма – хронологично изложение на българската политическа история – Райко Алексиев слага пръст в редица проблеми на българската народопсихология и много пороци в държавното управле­ние на страната.

    Стремежът да казва истината чрез сатира бележи целия живот на Алексиев. Хумористичният му талант успява да отрази огромно многообразие от теми, мисълта му прорязва навсякъде, а най-забележителното у него са уменията и на фейлетонист, и на карикатурист, който сам изра­ботва илюстрациите към написаното и с това прави творбите си още по-въздействащи.

    За съжаление, точно най-блестящите плодове на него­вата мисъл ще се превърнат и в причина за ужасната му смърт. Между многото си сюжети „Щурец“ отпе­чатва и няколко недвусмислени карикатури на Сталин, които придобиват широка известност. Последният брой на „Щурец“ излиза на 8 септември 1944 г. Малко след това Райко Алексиев е арестуван с обвинение, че е „враг на народа“. На 18 ноем­ври 1944 г. журналистът е жестоко убит. Така България губи едно непов­торимо дарование в своята култура.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Хумористична историята на българите

    Хумористична историята на българите

    Автор: Райко Алексиев
    Брой страници: 176
    Корици: меки
    Размери: 14х21 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане