Категории

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Преводната проза от гръцки през Възраждането View larger

Преводната проза от гръцки през Възраждането

С покупката на този продукт, можете да съберете до 1 точка за лоялност. Общо за количката Ви 1 точка това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,20 лв..


9786191761432

Автор: Афродита Алексиева
Брой страници: 338
Корици: твърди
Размери: 17х24 см

More details

Гутенберг

18,00 лв.

  • В периода на Българското възраждане преводната литература изиграва важна роля в културното развитие на българите. В този период на основен прелом в българското общество, който неминуемо води до изграждане на ново съзнание и мислене, активното участие на преводната литература е безпорно поради обстоятелството, че българската възрожденска литература не се създава веднага.
    Съществено звено в преводната възрожденска литература са преводите от гръцки. Става въпрос определено за прозата с ново светско съдържание. Обемът на преводната религиозна литература от гръцки в първите десетилетия на XIX в. е все още значителен, но характерът ѝ ограничава нейната роля в този период. Поради това тя не влиза в обсега на това изследване.
    С настоящата монография са засегнати въпросите за преводната проза от гръцки в контекста на цялостното ни литературно развитие през възрожденския период и в сравнителен план с културното развитие на другите балкански народи. Съществено място е отделено на рецепцията на гръцката книга у нас и на западноевропейските оригинали преведени от гръцки, както и  на отношението преводна книжнина от гръцки и българска читателска публика.
     Сборникът дълго чака своето преиздаване и може да се разглежда самостоятелно или във връзка с другата монография от Афродита Алексиева „Книжовно наследство на българи на гръцки език през XIX век“.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Преводната проза от гръцки през Възраждането

    Преводната проза от гръцки през Възраждането

    Автор: Афродита Алексиева
    Брой страници: 338
    Корици: твърди
    Размери: 17х24 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане