Категории

Разгледани продукти

Великани. Тайните истории на професор Ари Бърк

Производители

New Reduced price! Българските кортици View larger

Българските кортици

С покупката на този продукт, можете да съберете до 3 точки за лоялност. Общо за количката Ви 3 точки това може да бъде конвертирано във ваучер за 0,60 лв..


9786197283013

Автор: Тодор Предов
Брой страници: 128
Корици: твърди
Размери: 22х29 см

More details

Св. Георги Победоносец

36,00 лв.

-10%

40,00 лв.

  • В книгата е направен задълбочен анализ на откритите архивни, инвентарни и литературни източници за въвеждане и използване на кортиците в тяхната 130-годишна история - укази, правилници, заповеди и др., част от които са включени като факсимилета и обосновават съществуването на кортиците на институционално равнище. Те подчертават значимостта на държавните структури за отбраната на страната и сигурността на обществото, както и превратностите в съществуването и развитието им, дали отражение върху въвеждането и използването им главно като хладно парадно оръжие.
    Наред с това се изтъква връзката между кортиците и видовете униформено облекло на българските офицери, както и случаите, когато е предвидено носенето на кортик като аксесоар към униформеното облекло. Многото данни от собствени изследвания и измервания на кортиците и техните съставни части целят да подпомогнат изследователите, колекционерите, любителите, антикварите и др.

    Залегналото в книгата обхваща три исторически обособили се периода. Първият е за времето от възникването на Третата българска държава - 3 март 1878 г., до 9 септември 1944 г. Вторият обхваща от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., а третият - времето след 10 ноември 1989 г. В изложението е използвана хронологията на въвеждане, променяне и отменяне на кортиците.

    Преглед

    Няма клиентски мнения до този момент

    Напишете вашето мнение за книгата

    Българските кортици

    Българските кортици

    Автор: Тодор Предов
    Брой страници: 128
    Корици: твърди
    Размери: 22х29 см

    Напишете вашето мнение за книгата

    30 други продукта в същата категория

    • 7 дневен срок за връщане
    • Подмяна през куриер
    • Плащане при доставка
    • Безплатна доставка над 50 лв.
    • 100% сигурно онлайн плащане